П’ятниця, 29 Березня, 2024

«Сплатіть за повітря»: в Тепломережі пояснили космічні суми за опалення

Крім гучної пандемії, яка так чи інакше вносить свої корективи в звичайний уклад життя запорожців, залишається чимало неприємних і дискусійних тем, які важливі для великої кількості городян. Однією з них є тарифи на житлово-комунальні послуги, оскільки саме вони традиційно вибивають з кишень багатьох жителів міста досить значні суми, особливо в опалювальний період. Далі на zaporizhzhia-yes.

Теплозлодійство

Жителі Запоріжжя звернули увагу на недоладності в нарахуванні оплати за опалення в лютому відразу ж, як отримали платіжки в середині березня. І, безсумнівно, якби не горезвісний коронавірус, відволікаючий на себе увагу городян і влади, реакція була б набагато більш бурхливою. Адже виявилося, що за найкоротший місяць року (і далеко не самий холодний) запорожці повинні віддати в два (!!!) рази більші суми, ніж раніше за січень. Причому подібні казуси в платіжках носять не поодинокий характер, а поширені по всьому місту.

Реакції представників влади і концерну Міські теплові мережі не було досить довго. Мабуть, там вирішували, як і чим виправдати настільки явну розбіжність у сумах. Нарешті, було дано роз’яснення. Втім, ніхто з офіційних осіб поки не взяв на себе відповідальність за написане, тому є шанс подальшого продовження обговорення злободенної теми.

Роз’яснення, отримане від запорізької «Тепломережі», більше нагадує урок фізики та географії в одному флаконі. А все для того, щоб науково пояснити той факт, що запорожці зі своїх кишень заплатять за опалення вулиці. Посадові особи повідомили зацікавленим громадянам, що стіни їхніх будинків при більшій амплітуді температур втрачають більше тепла, отже, концерн «Міські тепломережі Запоріжжя» був просто змушений (бідолахи!) збільшити його подачу, щоб стіни будівель прогрівалися і відновлювали свою температуру швидше. Амплітуда коливань температури повітря в лютому, згідно з наведеними даними, майже в два рази вище за таку амплітуду в січні, а отже, набагато більше тепла було витрачено на підтримку температурного режиму будинку. Те, що середня температура в лютому майже в два рази вище, ніж місяцем раніше, співробітників концерну «Тепломережі» не збентежила. Мабуть, настільки сильно охолоджувалися ночами конструкції будинків (полярні ночі, чи що, мали місце бути?), що денна майже завжди плюсова температура в порівнянні з цим – дрібниці.

Нерайдужні перспективи

Таке дбайливе підтримання теплового балансу і санітарних норм, без сумніву, виллється в копієчку кожному користувачеві послуги централізованого опалення. Однак можна сказати з упевненістю, що березневі платіжки стануть причиною ще більш неприємних емоцій, адже температура повітря доходила до 20 градусів за Цельсієм, а зменшувати температуру теплоносія оператор і не думав. Люди майже два тижні прожили з відкритими вікнами, по суті другий місяць поспіль опалюючи вулицю, і тепер змушені будуть заплатити досить високу суму вдруге. Реакції від міської влади на такі нарахування містяни не дочекались.

.,.,.,.