Четвер, 28 Березня, 2024

За наказом президента: як змінилася Хортиця

Як відомо, в серпні 2021 року наша країна відзначила ювілей власної незалежності. Три десятка років – це немало, хто б що не говорив. І саме тому багато хто хотів побачити такі звичні “хліб і видовища” – адже добра традиція будувати, вдосконалювати і приводити в порядок саме перед різноманітними святами (і ні в якому разі просто так!) в Україні добре відома.

Очікування запоріжців і гостей міста не були обмануті. Причому можна сміливо сказати, що мешканці Запоріжжя отримали навіть більше, ніж розраховували. Отже, розглянемо нововведення докладніше разом з yes-zhytomyr.com.ua.

Нове життя старого музею

По-перше (і це головне!), отримав “друге дихання” знаменитий музей історії запорізького козацтва. Здавалося б – острів Хортиця, козацька столиця країни і колиска всього козацького війська, як могла довгий час обходитися без такого закладу? А ось могла, незважаючи на те, що він був побудований і навіть колись активно функціонував, проте з ряду причин багато років тому був закритий. І всі ці роки будівля музею, яка приховує в собі сотні цікавих експонатів і може пробудити інтерес до історії рідного краю у тисяч молодих жителів міста, не могла повноцінно приймати гостей. Однак в нинішньому році намітилися зміни і реконструкція, нарешті, пішла повним ходом. Відбулася ця подія в рамках проекту “Велика реставрація” (який, нагадаємо, в свою чергу є “дочірнім” проектом від президентського “Великого будівництва”). Правда, пильні запоріжці тут же помітили, що реконструкція будівлі йде зовсім не за узгодженим проектом (докладні фотографії є ​​у ​​відкритому доступі і їх може проаналізувати кожен бажаючий), але це, насправді, дрібниці, адже головне – це щоб музей нарешті заробив і зміг приймати відвідувачів.

Курган і флагшток: вище і краще

Не менш цікава і доля кургану, який височить поруч з будівлею музею. Так, наприклад, ще рік тому він являв собою похмуре видовище – абсолютно недоглянутий, порослий багаторічною травою, з однією-єдиною пішохідною доріжкою на зворотному боці (і купою неврахованих запорошених стежок всюди), він ніяк не міг претендувати на звання головного і кращого. А адже з його вершини відкривається такий прекрасний вид на околиці! І ДніпроГЕС, і Запорізьку Січ, і скелі в руслі Дніпра видно просто чудово, як на долоні. Саме тому, мабуть, курган теж вирішили привести в божеський вид – і реконструювали. Тепер пішохідний шлях наверх (в прямому розумінні цього слова) має тактильну плитку, перила (правда, чомусь зовсім суцільні і тому дуже травмонебезпечні), симпатичне підсвічування, а головне – вражаючої висоти флагшток з українським прапором, який гордо майорить над майданчиком близько музею. Сам флагшток входить до переліку кількох десятків найвищих аналогічних споруд в Україні і теж був поставлений до ювілею незалежності.

Правда, в цій прекрасній історії перетворення острова Хортиця є і своєрідна ложка дьогтю. А саме – недотримання кошторису (за інформацією з відкритих джерел) і затвердженого плану реконструкції (стосується не тільки будівлі музею, а й кургану теж, адже в первісному варіанті все мало виглядати куди більш презентабельно). Але головне ж не це, а те, що Хортиця нарешті відчула турботу про себе з боку можновладців. І це прекрасно.

.,.,.,.